Thursday, April 8, 2010

WASIAT PARA SYUHADAH

Kepada pejuang Islam sekalian, janganlah kamu lupa akan nasihat yang ditinggalkan oleh Syeikh Hasan al-Banna:


1. Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walaubagaimana keadaan sekalipun.
2. Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis-majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.
3. Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab Fushah kerana bahasa Arab yang betul itu adalah syiar Islam.
4. Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.
5. Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.
6. Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.
7. Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu perbuatan yang sia-sia malah menyakiti hati orang.
8. Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa- apa yang memberi kebajikan.
9. Berkenal-kenalanlah dengan setiap Muslim yang ditemui kerana asas gerakan dakwah ialah berkenal-kenalan dan berkasih-sayang.
10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.

By: Mr One & krew FOM

2 comments:

 1. Nasihat selalu dilupakan..
  Maksiat yang didahulukan..

  P/s: Semoga kita semakin INGAT!

  ReplyDelete
 2. salam...
  kerana...demi masa..sesungguhnya manusia tu dlm kerugian...kecuali org beriman n beramal soleh n mrk pula..berpesan dgn kbenaran..srt berpesan dgn sabar.
  surah al-asr 1-3

  mari kita sama2 ingt mengingati antara 1 sama lain

  ReplyDelete